Skocz do zawartości

Zmień kolory
Primary: Sky Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Secondary: Sky Slate Blackcurrant Watermelon Strawberry Orange Banana Apple Emerald Chocolate Marble
Pattern: Blank Waves Squares Notes Sharp Wood Rockface Leather Honey Vertical Triangles
Welcome to Uploaduj.com - Forum Zarabianie przez Internet - Zarabianie na Uploadzie / Uploadingu
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. This message will be removed once you have signed in.
Login to Account Create an Account

Nawet 10 PLN za pobranie jednego pliku w Polsce? Sprawdź narzędzia w Lead.Network

Sieć afiliacyjna System płatności online

Możesz nas wesprzeć!

Zdjęcie

[Poradnik] Nauka Ripowania cz.1 BRRip

• Zaloguj siÄ™, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Nauka Ripowania cz.1 BRRip

Witam, poradnik b�?dzie dotyczy?? programu MeGUI je??eli chodzi o ripowanie / encodowanie jest wed??ug mnie najlepszy. MeGUI mo??ecie pobra�? z tej strony (bezpo??redni link). W pierwszej cz�???ci pokaz�? wam jak tworzy si�? BRRipy.  Poradnik powsta?? poniewa?? mia??em troch�? pyta?? dotycz�?cych encodowania, postanowi??em przekaza�? wam swoj�? wiedz�? na ten temat. Mam nadziej�? ??e poradnik si�? przyda.

1. BRRip

Do stworzenia BRRipa potrzebny nam b�?dzie source a dok??adnie plik Bluray ja w poradniku u??yje The.Heat.2013.PL.UNRATED.720p.BluRay.x264.AC3-sav, pami�?tajcie ??e source musi by�? w formacie matroska czyli mkv.

Odpalamy program i z menu Tools wybieramy AVS Script Creator, mo??esz u??y�? skr??tu Ctrl+R

tP0COk7.png

Nast�?pnie w Video Input wybieramy nasz plik mkv, je??eli wyskoczy wam nam okno z trzema opcjami do wyboru, to wybieramy DirectShowSource. Nasze miejsce pracy powinno teraz tak wygl�?da�?

EXjm7PN.png

Zmienimy teraz rozdzielczo??�?, ale zostawiamy zaznaczone Suggest Resolution aby nie trafi�? na Bad AR ( jajowate g??owy itp.) Zamiast 1280 ja wybra??em 672*, teraz zaznaczamy Crop i klikamy na Auto Crop, mo??emy zobaczy�? jak to wygl�?da zaznaczaj�?c Apply auto Preview.

*Rozdzielczo??�?

Jak�? rozdzielczo??�? kiedy wybieramy b�?dzie na sam koniec

Je??eli chcemy doda�? napisy to przechodzimy do zak??adki Filters na dole mamy Subtitles, napisy musz�? by�? w formacie srt.

Przejd??my dalej kliknij Save, nasze okno tak wygl�?da�? powinno teraz

g79BtOP.png

Teraz naucz�? was jak wyci�?ga�? audio z naszego source, w menu Tools wybieramy HD Streams Extractor, powinno nam si�? pojawi�? takie okno 

ZZd0GVh.png

Zaznaczamy Select File as Input i klikaj�?c na ... wybieramy plik naszego source, skupmy si�? na polu Stream(s) tak to powinno wygla, w zale??no??ci od source w tym polu mo??e znajdowa�? si�? wi�?cej pozycji (wi�?cej audio np. polish, english itp. mog�? znale??�? si�? te?? napisy)

of9QUva.png

Zaznaczamy Audio  a w Extract As tam wybieramy AC3. Klikamy na Queue i czekamy a?? program wyci�?gnie audio kt??re w formacie AC3 znajdzie si�? w folderze z naszym source. Kiedy b�?dziemy mieli ju?? nasze audio wracamy do g????wnego okna 

g79BtOP.png

W track 1 mamy Audio Input wybieramy nasz plik AC3. Teraz przejdziemy do g??rnej cz�???ci Video encoding przejd??my do pola Encoder Settings

yAGVyy8.png

Mamy dwie mo??liwo??ci stworzy�? BRRipa u??ywaj�?c kodeka XviD albo x264

XviD jest bardziej popularny lecz oferuje gorsz�? jako??�? od x264 kt??ry jest mniej popularny lecz przy podobnej wadze jako??�? jest lepsza. Ja polecam tworzy�? w x264 ale to ju?? zale??y od was. Kodek wybieramy z listy

WCi24xM.png

Je??eli chcemy u??y�? kodeka x264 to wybieramy x264 *scratchpad* a je??eli XviD to XviD *scratchpad*. Format file wybieramy w zale??ono??ci od u??ytego kodeka je??eli jest to XviD to b�?dzie avi je??eli x264 to mkv. Je??eli wybrali??my ju?? nasz kodek to przechodzimy do menu Tools a z niego wybieramy Bitrate Calculator, tak nasze okno wygl�?da

rmnuR4F.png

W polu Video wybieramy nasz kodek kt??ry przed chwil�? wybierali??my, a Complexity przesuwamy do samego ko??ca do High. W Audio&Extra wybieramy nasz plik audio, kiedy audio si�? za??aduje zmieniamy Type na mp3

*Kiedy stosujemy audio mp3 a kiedy AC3?

Dla ma??ych plik??w ~1gb najlepiej stosowa�? mp3, dla plik??w powy??ej 1 gb ju?? lepiej stosowa�? AC3

Przechodzimy do Calculate By i zaznaczamy Video Bitrate dla XviD dla plik??w ~700 mb najlepiej ustawi�? bitrate 650-700 dla wi�?kszych plik??w gdy stosujemy AC3 lepiej bitrate ustawi�? na poziomie 1000-1200. Dla x264 bitrate oscyluje w granicach 600-650 kbit/s. Kiedy ju?? ustawili??my bitrate klikamy Apply. W g??ownym oknie w prawym dolnym rogu mamy AutoEncode wyskoczy nam 

MOBHVz7.png

1 - Tutaj wybieramy format, jak wspomina??em wcze??niej dla x264 wybieramy mkv a dla XviD wybieramy avi

2- Zaznaczamy No Target Size, program pobierze ustawienia kt??re ustawiali??my w Bitrate Calculator

Klikamy na Queue i czekamy a?? program zako??czy prac�?.

Teraz troch�? o rozdzielczo??ci, jak pisa??em wcze??niej polecam wybiera�? 672x ewentualnie 640x te rozdzielczo??ci najlepsze s�? dla plik??w ~700 MB czyli z d??wi�?kiem MP3, dla plik??w powy??ej 1 GB i z d??wi�?kiem AC3 mo??emy wybra�? rozdzielczo??ci 720x304 lub 720x400

Je??eli co?? nie jest jasne napisz poni??ej a uzupe??nie informacje. W drugiej cz�???ci wyt??umacz�? jak stworzy�? DVDRipa

Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody. Poradnik napisany specjalnie dla Uploaduj.com

• 8

6wHy6rY.png

logowolf

logowolf

Rozkr�?ca sie

• U??ytkownik
  • 361 postów

Na pewno sie przyda, a jak ktos ma audio juz w mp3 i chce je dodac do filmu to jak ?

Użytkownik logowolf edytował ten post 13 października 2013 - 13:53

• 0

oskarkxyz

oskarkxyz

??wie??o zarejestrowany

• U??ytkownik
  • 32 postów

Nie przeczyta??em, przelecia??em tylko trzymaj�?c scrolla, ale s�? obrazki, a ludzie lubi�? obrazki. 10/10.

@@edit

Jeszcze pytania s�? pogrubione, nast�?pny plus.

@@edit2

Na obrazkach zaznaczone na czerwone co trzeba klikn�?�?, +1.

@@edit3

Daj obok bezpo??redni link do pobrania, je??li to mo??liwe.

@@edit4

Tym razem wolniej przelecia??em poradnik od do??u i pomimo tego, ??e si�? na tym nie znam i najprawdopodobniej nigdy nie b�?dzie mi to potrzebne to zostaj�? przy mojej ocenie 10/10.

Użytkownik oskarkxyz edytował ten post 13 października 2013 - 13:58

• 1

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Na pewno sie przyda, a jak ktos ma audio juz w mp3 i chce je dodac do filmu to jak ?

Dodajesz tak samo jak plik AC3, tylko po prostu wybierasz sw??j plik mp3 ;)

Daj obok bezpo??redni link do pobrania, je??li to mo??liwe.

Dodany ;)

• 0

6wHy6rY.png

Guest_noutilus_*

Guest_noutilus_*
  • Go??�?

Dobrze ??e kto?? w ko??cu poruszy?? kwesti�? rippingu. Uploaduj.com ju?? dawno powinno posiada�? w pe??ni merytoryczn�? baz�? na temat encodowania, ci�?cia, klejenia, synchronizacji video, audio i edycji napis??w na obydwie platformy sprz�?towe Windowsa oraz Linuxa.

Mimo ??e nie korzysta??em z programu jakim jest megui, poradnik na pewno przyda si�? osobom koduj�?cym video pod inne programy, bo cz�???�? opcji, ustawie?? jest w pewnym stopniu zbli??ona.

@Sewirus mo??esz mi bardziej obja??ni�? dzia??anie kodowania obrazu jakim jest ustawienie *scratchpad*? To 1 pass czy 2 pass? Z tego co widz�? jest tam te?? do wyboru 2 pass, w przypadku kodeka XviD w moim uznaniu bardziej op??aca si�? wybra�? kodowanie 2pass FAST, mimo ??e zajmuje to 2 tyle czasu jako??c encoda jest du??o lepsza ni?? w przypadku kodowania pod 1 pass.

*Przez FAST rozumiem tryb Turbo Mode.

Za poradnik oczywi??cie leci punkt reputacji dla autora.

• 1

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

*scratchpad* jest to 2 pass ale daje lepsz�? jako??�? nawet na Xvidzie ni?? samo XviD 2 pass, testowa??em wi�?kszo??�? opcji dostepnych z tej listy, w XviD 2pass FAST daje jako??�? podobn�? do TS'a chyba ??e da si�? znacz�?co wi�?ksze bitrate. 

• 1

6wHy6rY.png

Guest_noutilus_*

Guest_noutilus_*
  • Go??�?

*scratchpad* jest to 2 pass ale daje lepsz�? jako??�? nawet na Xvidzie ni?? samo XviD 2 pass, testowa??em wi�?kszo??�? opcji dostepnych z tej listy, w XviD 2pass FAST daje jako??�? podobn�? do TS'a chyba ??e da si�? znacz�?co wi�?ksze bitrate. 

Rozumiem. Dzi�?ki za obja??nienie, czyli FAST to jednak nie to o czym my??la??em.

• 0

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Fast owszem szybciej si�? ripuje ale traci znacznie na jako??ci :D

• 0

6wHy6rY.png

Guest_noutilus_*

Guest_noutilus_*
  • Go??�?

No tak wiadome ??e szybciej :P Tylko ??e nie wiem jaki zas??b jest wykorzystywany do przy??pieszania encodowania filmu, wi�?c skoro jako??�? jest gorsza to pewnie filtrowane s�? wszystkie g????wne klatki filmu, kt??re obni??aj�? jako??�? ca??ego video bitrate.

Dla tego ja te?? nie u??ywa?? bym tej opcji jak mia?? bym zamiar rippowa�? w megui. W avidemuxie mog�? sobie pozwoli�? na tryb Turbo Mode poniewa?? jak u??ywam B-Frames to obraz nie traci przez to jako??ci a skraca to w du??ej mierze czas encodowania.

• 0

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Achtung cz�???�? druga dotycz�?ca tworzenia DVDRipa zostanie jutro umieszczona na forum, poradnik sko??czony w 85% ;) Jutro r??wnie?? zabior�? si�? za trzeci�? cz�???�? dotycz�?c�? tworzenie bluray ripa

• 1

6wHy6rY.png

Karczu

Karczu

Administrator

• Administrator
  • 5 472 postów

Czekamy :)

• 0

Interesuj�? Ci�? p??atno??ci mobilne, przyk??adowo przyjmowanie wp??at za po??rednictwem SMS Premium b�?d?? Direct Billing? Sprawd?? ofert�? HotPay.pl

Masz stron�? internetow�?, baz�? mailingow�?, fanpage na facebooku lub inne ??r??d??o dobrego ruchu? Sie�? afiliacyjna Lead.Network dostarczy Ci najlepsze Programy partnerskie do zarobienia na Twoim zapleczu!

ciapeg

ciapeg

??wie??o zarejestrowany

• U??ytkownik
  • 55 postów

Dobry poradnik, pierwszy BRRip zrobiony i wrzucony :)

• 0

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Mo??esz linkiem zarzuci�?? :D jestem ciekawy :) 

• 0

6wHy6rY.png

HardPlayer

HardPlayer

Jestem Bogiem

• Administrator
  • 1 620 postów

Dobry poradnik, pierwszy BRRip zrobiony i wrzucony :)

Jako jaka grupa?

• 0

ciapeg

ciapeg

??wie??o zarejestrowany

• U??ytkownik
  • 55 postów

A prosz�?, jak na amatork�? to jestem z siebie dumny :D

http://darkwarez.pl/...8.html#31502888

• 0

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

jest ok graty :)

• 0

6wHy6rY.png

Guest_noutilus_*

Guest_noutilus_*
  • Go??�?

A prosz�?, jak na amatork�? to jestem z siebie dumny :D

http://darkwarez.pl/...8.html#31502888

Ujdzie. Nast�?pnym razem u??yj CROPPED ??eby nie by??o czarnych pass??w/oblam??wki.

• 1

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

Rzeczyw??cie nie zauwa??y??em, jest w poradniku u??ywaj auto crop samo ci dobrze przytnie ;)

• 0

6wHy6rY.png

ciapeg

ciapeg

??wie??o zarejestrowany

• U??ytkownik
  • 55 postów

Dzi�?ki, inna sprawa ??e czasami ten autocrop obcina mi po??ow�? obrazu, ale dobra, postaram si�? cropowa�?, czy to r�?cznie czy automatycznie :P

• 0

sewirus

sewirus

Zaawansowany

• Tutor
  • 1 059 postów

nie obcina bo jak klikniesz, apply auto preview lub preview to ci pokazuje prawdziwy wygl�?d ;)

• 0

6wHy6rY.png

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Potrzebna Ci naprawdę dobra sieć afiliacyjna do monetyzowania ruchu bądź pozyskiwania klientów? Na Lead.Network znajdziesz tylko najlepsze programy partnerskie z sieci!
A może chciałbyś uruchomić płatności sms premium na swojej stronie internetowej? Do obsługi płatności sms premium rate, jedynym słusznym wyborem jest HotPay.pl!
Filmy online za darmo na Zalukaj? Oczywiście, że tak. Dowiedz się więcej o filmach online na Film Online CDA. Tylko najnowsze premiery filmowe.