Nauka Ripowania cz.1 BRRip
Witam, poradnik b�?dzie dotyczy?? programu MeGUI je??eli chodzi o ripowanie / encodowanie jest wed??ug mnie najlepszy. MeGUI mo??ecie pobra�? z tej strony (bezpo??redni link). W pierwszej cz�???ci pokaz�? wam jak tworzy si�? BRRipy. Poradnik powsta?? poniewa?? mia??em troch�? pyta?? dotycz�?cych encodowania, postanowi??em przekaza�? wam swoj�? wiedz�? na ten temat. Mam nadziej�? ??e poradnik si�? przyda.
1. BRRip
Do stworzenia BRRipa potrzebny nam b�?dzie source a dok??adnie plik Bluray ja w poradniku u??yje The.Heat.2013.PL.UNRATED.720p.BluRay.x264.AC3-sav, pami�?tajcie ??e source musi by�? w formacie matroska czyli mkv.
Odpalamy program i z menu Tools wybieramy AVS Script Creator, mo??esz u??y�? skr??tu Ctrl+R
Nast�?pnie w Video Input wybieramy nasz plik mkv, je??eli wyskoczy wam nam okno z trzema opcjami do wyboru, to wybieramy DirectShowSource. Nasze miejsce pracy powinno teraz tak wygl�?da�?
Zmienimy teraz rozdzielczo??�?, ale zostawiamy zaznaczone Suggest Resolution aby nie trafi�? na Bad AR ( jajowate g??owy itp.) Zamiast 1280 ja wybra??em 672*, teraz zaznaczamy Crop i klikamy na Auto Crop, mo??emy zobaczy�? jak to wygl�?da zaznaczaj�?c Apply auto Preview.
*Rozdzielczo??�?
Jak�? rozdzielczo??�? kiedy wybieramy b�?dzie na sam koniec
Je??eli chcemy doda�? napisy to przechodzimy do zak??adki Filters na dole mamy Subtitles, napisy musz�? by�? w formacie srt.
Przejd??my dalej kliknij Save, nasze okno tak wygl�?da�? powinno teraz
Teraz naucz�? was jak wyci�?ga�? audio z naszego source, w menu Tools wybieramy HD Streams Extractor, powinno nam si�? pojawi�? takie okno
Zaznaczamy Select File as Input i klikaj�?c na ... wybieramy plik naszego source, skupmy si�? na polu Stream(s) tak to powinno wygla, w zale??no??ci od source w tym polu mo??e znajdowa�? si�? wi�?cej pozycji (wi�?cej audio np. polish, english itp. mog�? znale??�? si�? te?? napisy)
Zaznaczamy Audio a w Extract As tam wybieramy AC3. Klikamy na Queue i czekamy a?? program wyci�?gnie audio kt??re w formacie AC3 znajdzie si�? w folderze z naszym source. Kiedy b�?dziemy mieli ju?? nasze audio wracamy do g????wnego okna
W track 1 mamy Audio Input wybieramy nasz plik AC3. Teraz przejdziemy do g??rnej cz�???ci Video encoding przejd??my do pola Encoder Settings
Mamy dwie mo??liwo??ci stworzy�? BRRipa u??ywaj�?c kodeka XviD albo x264
XviD jest bardziej popularny lecz oferuje gorsz�? jako??�? od x264 kt??ry jest mniej popularny lecz przy podobnej wadze jako??�? jest lepsza. Ja polecam tworzy�? w x264 ale to ju?? zale??y od was. Kodek wybieramy z listy
Je??eli chcemy u??y�? kodeka x264 to wybieramy x264 *scratchpad* a je??eli XviD to XviD *scratchpad*. Format file wybieramy w zale??ono??ci od u??ytego kodeka je??eli jest to XviD to b�?dzie avi je??eli x264 to mkv. Je??eli wybrali??my ju?? nasz kodek to przechodzimy do menu Tools a z niego wybieramy Bitrate Calculator, tak nasze okno wygl�?da
W polu Video wybieramy nasz kodek kt??ry przed chwil�? wybierali??my, a Complexity przesuwamy do samego ko??ca do High. W Audio&Extra wybieramy nasz plik audio, kiedy audio si�? za??aduje zmieniamy Type na mp3
*Kiedy stosujemy audio mp3 a kiedy AC3?
Dla ma??ych plik??w ~1gb najlepiej stosowa�? mp3, dla plik??w powy??ej 1 gb ju?? lepiej stosowa�? AC3
Przechodzimy do Calculate By i zaznaczamy Video Bitrate dla XviD dla plik??w ~700 mb najlepiej ustawi�? bitrate 650-700 dla wi�?kszych plik??w gdy stosujemy AC3 lepiej bitrate ustawi�? na poziomie 1000-1200. Dla x264 bitrate oscyluje w granicach 600-650 kbit/s. Kiedy ju?? ustawili??my bitrate klikamy Apply. W g??ownym oknie w prawym dolnym rogu mamy AutoEncode wyskoczy nam
1 - Tutaj wybieramy format, jak wspomina??em wcze??niej dla x264 wybieramy mkv a dla XviD wybieramy avi
2- Zaznaczamy No Target Size, program pobierze ustawienia kt??re ustawiali??my w Bitrate Calculator
Klikamy na Queue i czekamy a?? program zako??czy prac�?.
Teraz troch�? o rozdzielczo??ci, jak pisa??em wcze??niej polecam wybiera�? 672x ewentualnie 640x te rozdzielczo??ci najlepsze s�? dla plik??w ~700 MB czyli z d??wi�?kiem MP3, dla plik??w powy??ej 1 GB i z d??wi�?kiem AC3 mo??emy wybra�? rozdzielczo??ci 720x304 lub 720x400
Je??eli co?? nie jest jasne napisz poni??ej a uzupe??nie informacje. W drugiej cz�???ci wyt??umacz�? jak stworzy�? DVDRipa
Zabraniam kopiowania poradnika bez mojej zgody. Poradnik napisany specjalnie dla Uploaduj.com